HANAJANA | Foceni

Tipy na pózování


Každá to známe. Milion pokusů o dobrou fotku, ale pořád nejsme spokojené. Jak to ty modelky dělají? Někam se postaví, nakloní hlavu a usmějí se…a vždycky to vypadá dobře. „Ty to musí mít tak jednoduché. Určitě se přitom tolik nenatrápí.“ A to je právě ono! Nikdy byste se neměly u focení trápit. Vaše nálada a spontánnost se přenese na každou fotku, kterou vytvoříte. Proto byste si měly vždycky a za každou cenu focení užívat. A měly byste se umět uvolnit.

Pro mě není pózování o tom, že někde půl hodiny trčím a snažím se udržet úsměv a pózu s nadějí, že alespoň jedna z nich bude vypadat dobře. Je to pro mě spíš chvíle, kdy si užívám samu sebe a své tělo a hlavně to, jak skvěle se v něm cítím. A to by měla každá z nás. Takže, jak vlastně na to? Tady máte pár mých tipů, jak pořídit hezké fotky.


IMG-3773-Original-Original.jpg


Nejdůležitější ze všeho je zachytit to správné světlo. Říká se, že nejlepší fotky pořídíte hodinu po východu sluníčka, anebo hodinu před jeho západem. V obou těchto případech se sluníčko nachází v ideální pozici, aby vaše fotografie vypadaly naprosto dokonale. Tím však nevylučuji, že se vám nepovede vyfotit nic hezkého ani uprostřed rozpáleného dne. Druhým bodem je nalézt to správné místo, které bude vytvářet kompletní pozadí vaší fotky. Ze své vlastní zkušenosti vím, že naprosto stejná fotka (postava, selfie,…) bude v rozdílném prostředí vypadat naprosto odlišně. Takže pokud se vám nedaří, chybu nehledejte na sobě, ale na vámi zvoleném prostředí, ve kterém fotíte!


CD0D8946-950E-4AFF-A7E5-8FD4F281096F.png


Nejsem zastánce póz jako takových. Víc mě baví, když mě někdo cvakne v pohybu nebo při nějaké šťastné chvilce, jak se usmívám. Na takové fotky totiž vzpomínán s láskou a pamatuji si ten daný okamžik, který za ní stojí. Ale lhala bych, kdybych nepřiznala, že se k pár osvědčeným pózám neustále nevracím. Tak tady je máte. Začnu tím, co je pro mě vždy nejjednodušší vyfotit. A to je postava zády k fotoaparátu. Je několik způsobů, jak se na takové fotce správně postavit.


FCF6AF92-6326-4E16-A543-DA6C7B0775D3.png


Takže, jak už jsem zmínila, prostředí, ve kterém focení probíhá, je opravdu velmi důležité a velice vám to usnadní práci. První fotka vznikla naprostou náhodou. Pokud se tedy nacházíte v blízkosti moře, můžete naznačit, že do něj vcházíte. Inspiraci pro druhou fotku jsem objevila na Pinterestu (ten vám opravdu vřele doporučuju, ale to už asi znáte…). Na této póze se mi vyloženě líbí, že v momentě, kdy natáhnete ruku a propnete nohu na té samé straně, tak to opticky prodlouží postavu, což za mě vaší postavě velmi lichotí.


6D3C1A40-C6C4-4B0B-82A2-474BA42EAF3F (1).jpg


Nejčastější otázka, kterou si vždy při focení pokládám, je, co mám dělat s rukama, abych vypadala přirozeně… Ráda si s nimi například upravuji vlasy. Za mě to vypadá zcela nenuceně a můžete tím i zdůraznit váš úzký pas, neboť vás to opět opticky prodlouží a narovnáte se. Rozhodně to vypadá líp, než kdybyste je měli u těla (nebo pokud se budete hrbit – to vám zaručeně pár kilo naopak přidá.)


AC2B1777-3E82-4C87-9707-C5A641F7B6C8.jpeg


Další variantou je, že si lehce povytáhnete spodní díl bikin (jako kdybyste si je upravovaly) nebo si můžete ruce položit na ramena s lokty směřujícími před vás. Na této fotce jsem si nakročila pravou nohou vpřed, abych zdůraznila přirozené křivky těla. Z mého pohledu je důležité dbát na detaily, které vaši fotku udělají opravdu jedinečnou (jako je například kšilt směřující dozadu, mokré vlasy, pokud jste v bazénu, apod…)


353A3C99-E1B1-4D05-A9EE-F84BBC72E714.jpeg


V neposlední řadě si také můžete přidržovat kšiltovku nebo klobouk. Můžete se také o něco opřít, kleknout si. Udělejte nejprve pár zkušebních fotek, abyste našly ten správný úhel, ze kterého je třeba fotit. Pro mě je také velmi důležité vidět dané prostředí skrze fotoaparát. Někdy i to nejkrásnější prostředí nemusí na fotce nutně vypadat zrovna nejlépe a stejně tak i to nejobyčejnější zákoutí může dotvářet velmi pěknou fotku.


2621F771-81F4-4F2A-8D61-23BA0A50EA48_Original.jpg


Je daleko více způsobů, jak vytvořit opravdu krásnou fotku. Je jen třeba mít trpělivost a najít si pozici, ve které se budete cítit opravdu svá. Netuším, jakým stylem pracují profesionální fotografové, ale i tak doufám, že tu najdete nějakou tu inspiraci pro vaše fotografie do budoucna. A pokud chcete na vaší „dovolenkové“ fotce opravdu vyniknout, nezapomeňte si pořídit nové plavečky od HANAJANA. Zaručuji vám, že v těch budete dokonalá na každé fotce.


Autorka článku: Thalie Petráňová